Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-29@03:00:42 GMT

انتشار اخبار منفی، ظلم به روان مردم

تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۳۳۸۴۶۵

انتشار اخبار منفی، ظلم به روان مردم

این روزها بین رسانه‌ها رقابتی نانوشته برای انتشار اخبار تلخ و منفی وجود دارد؛ هرچه تلخ‌تر بیننده بیشتر! آن‌هم در شرایطی که تعدد رسانه‌ها و ظهور شکل‌های نوین انتقال اخبار و اطلاعات، موجب شده جذب مخاطب از هر زمانی سخت‌تر و در عین‌حال حیاتی‌تر باشد.

 اعظم طیرانی/

این روزها بین رسانه‌ها رقابتی نانوشته برای انتشار اخبار تلخ و منفی وجود دارد؛ هرچه تلخ‌تر بیننده بیشتر! آن‌هم در شرایطی که تعدد رسانه‌ها و ظهور شکل‌های نوین انتقال اخبار و اطلاعات، موجب شده جذب مخاطب از هر زمانی سخت‌تر و در عین‌حال حیاتی‌تر باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سال‌ها پیش خبر تازگی خود را داشت و چون منابع خبری کم بودند، انعکاس برای مخاطب فقط از منابع خاصی صورت می‌پذیرفت و ارزش ویژه‌ای داشت؛ بازتاب خبر از کانال‌های خاص از ویژگی آن دوران بود. اما امروز به دلیل اینکه منابع خبری زیادتر شده، مرجعیت خبر که در گذشته منابع خاصی بودند، دست فضای وب افتاده و از زمانی که وب پا به این عرصه گذاشته، نه تنها پردازش خبر بلکه انعکاس و بازنشر آن نیز دست مخاطب افتاده و خاصیت و ارزش خبر کمرنگ شده است. گرچه تعداد خبر کم نشده اما نقش افراد حرفه‌ای که قبلاً در تولید، انعکاس و بازنشر آن‌ها تأثیر می‌گذاشتند، کمرنگ شده و این مهم را می‌توان یکی از عوامل انعکاس اخبار تلخ، منفی و حتی جعلی برشمرد.

اگر خبری منفی به نظر می‌رسد ذات آن منفی است

سید وحید عقیلی، دانشیارگروه ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز می‌گوید: خبر، شرح عینی یک رویداد است که بدون ذهنیت‌گرایی و به عبارتی با عینیت‌گرایی منتشر می‌شود. این خبر گاه بیان‌کننده وضعیت بد جامعه است و گاهی نیز به استناد همین تعریف، خبری می‌تواند منتشر شود که بازگوکننده وضعیت خوب جامعه است.

وی اضافه می‌کند: برای مثال اگر خبرنگاری، خبری را با تکیه بر آمار واقعی و سخنان کارشناسان خبره در خصوص تورم نقطه به نقطه و یا تورم نسبت به مدت مشابه سال گذشته و یا کاهش قدرت خرید بازنشستگان و کارمندان در کشور تهیه کند، این خبر منفی محسوب نمی‌شود؛ چرا که گزارش عینی یک رخداد، واقعه و یا اتفاق است و اگر منفی به نظر می‌رسد منفی بودن در ذات آن است و نمی‌توان با آن کاری کرد. یعنی یا مطبوعات و خبرگزاری‌ها نباید این اخبار را منتشر کنند و یا در صورت انتشار، باید پذیرفت واقعیت آن همین است. همچنین اگر خبرنگاری آمار و مراجعه قابل توجه بیماران را به مراکز درمانی بر اثر آلودگی هوا منتشر کند، باز هم خبر منفی محسوب نمی‌شود.

ملاحظات خبری

عقیلی ادامه می‌دهد: اما در برخی مواقع بعضی از اخبار، جعلی و دور از واقعیت است؛ یعنی رخداد، واقعه و یا اتفاقی در جامعه رخ نداده است، اما افرادی غیرحرفه‌ای با اهدافی خاص و بنا به دلایلی از جمله تشویش اذهان عمومی آن را منتشر کنند.

به گفته دکتر عقیلی، امروزه در حوزه اخبار جعلی و یا فیک‌نیوز می‌توان اخباری را که با هدف ایجاد آشوب و ناامیدی در بین مردم منتشر می‌شود اخبار منفی تلقی کرد، که البته به آن‌ها خبر نمی‌گوییم و نوعی شایعه‌پراکنی و نشر اکاذیب برای تشویش اذهان عمومی است. بنابراین با توجه به اینکه ماهیت برخی اخبار و حقایقی که در آن قرار دارد منفی است، نباید اسم آن‌ها را اخبار منفی گذاشت.

این دانشیار دانشگاه در خصوص ملاحظات بازنشر اخبار ناخوشایند و یا به اصطلاح عموم منفی می‌گوید: در این خصوص نمی‌توان به صورت کلی نظر داد، به عنوان نمونه در خصوص مسائلی نظیر تورم یا کاهش قدرت خرید مردم نباید ملاحظاتی وجود داشته باشد؛ چراکه اگر روزنامه‌نگار در خصوص این مسائل سکوت کند، روزنامه‌نگار نیست. اما گزارش اتفاقاتی را که در وضعیت بحران یا حوادث طبیعی رخ می‌دهد مثل تعداد مصدومان و یا کشته‌شدگان نمی‌توان صریح و بدون در نظر گرفتن شرایط جامعه تولید و منتشر کرد؛ چرا که باید در وضعیت بحران برای حفظ روحیه مردم، در انتشار اخباری که ذاتاً بد هستند ملاحظاتی در نظر گرفته شود.

تفاوت اخبار منفی و خبرهای کذب

دکتر عقیلی با تأکید بر تفاوت اخبار منفی و اخبار کذب ادامه می‌دهد: همان‌گونه که انتشار اخبار کذب در جامعه آسیب‌هایی به دنبال دارد، منتشر نشدن برخی اخبار واقعی که به نوعی ناخوشایند محسوب می‌شوند نیز ممکن است پیامدهایی را به همراه داشته باشد. بنابراین روزنامه‌نگاران در برابر اتفاقات و حوادث مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی که در جامعه رخ می‌دهد می‌توانند سه رویکرد اتخاذ کنند، نخست اینکه اخباری را بر اساس واقعیت‌ها و با هدف هدایت افکار عمومی و آشنا کردن مردم با مشکلات جامعه تولید و منتشر کنند، یا نسبت به آن بی‌تفاوت باشند و یا اینکه اخباری برخلاف واقعیت و با مقاصد خاص سیاسی، امنیتی و یا اجتماعی تولید کنند که به ضرر مردم باشد.

وی ادامه می‌دهد: روزنامه‌نگاران حرفه‌ای اخبار خود را تنها بر اساس رویکرد نخست یعنی براساس واقعیت‌ها و با هدف هدایت افکار عمومی و آشنا کردن مردم با مشکلات جامعه تولید و منتشر می‌کنند.

بزرگنمایی مشکلات

امیر محمود حریرچی، استاد دانشگاه و پژوهشگر علوم اجتماعی نیز در خصوص دلایل اجتماعی انتشار و بازنشر خبرهای منفی می‌گوید: در همه جوامع، رفتار افراد در قالب روان‌شناسی اجتماعی بررسی و تفسیر می‌شود که علل رفتار را از طریق مسائلی که در جامعه وجود دارد و همچنین جو روانی حاکم بر جامعه مورد بررسی قرار می‌دهد. از این رو در پاسخ به این پرسش که چرا اخبار تلخ و منفی در جامعه ما منتشر و بازنشر می‌شود، می‌توان گفت اخلاق مردم به سمت بی‌حوصلگی و سرخوردگی رفته است و بیش از هر دوره‌ای احساس تنهایی می‌کنند و تفکرات منفی و بزرگنمایی مشکلات به یک عادت رفتاری ناپسند تبدیل شده، به همین دلیل اخبار تلخ و منفی بیشتر مورد اقبال آن‌ها قرار می‌گیرد و چون از این قبیل خبرها استقبال می‌شود، در مقایسه با اخبار امیدبخش بیشتر تولید، منتشر و حتی بازنشر می‌شود.

دکتر حریرچی با تأکید بر غیر ضروری بودن انتشار برخی از اخبار تلخ و منفی می‌افزاید: رسانه حرفه‌ای، رسانه‌ای است که عمومیت قبل از انتشار این قبیل خبرها و ضریب عمومیت داشتن آن را مورد بررسی قرار دهد و در صورتی که اطلاع‌رسانی در این خصوص به نفع مردم و سلامت روان آن‌ها بود، آن را منتشر کند.

وی ادامه می‌دهد: کشورهای توسعه یافته معتقدند انتشار اخبار تلخ و وقایع منفی در جامعه ایجاد نگرانی خواهد کرد و این قبیل خبرها را فقط در شرایطی که وقایع قابل تکرار بوده و اطلاع‌رسانی درباره آن ضرورت داشته باشد، منتشر می‌کنند تا در صورت نیاز به مراقبت بیشتر، مردم آگاه باشند، به همین دلیل روزنامه‌های آن‌ها صفحه‌ای با عنوان صفحه حوادث ندارند.

انتشار خبرهای امیدبخش

به گفته دکتر حریرچی انتشار خبر از حساسیت‌های ویژه‌ای برخوردار است و نباید از سوی افراد غیرحرفه‌ای و در فضای مجازی منتشر شود، چرا که وقتی اخبار بدون ملاحظات حرفه‌ای منتشر یا بازنشر می‌شود، در کنار آن شایعه‌ها نیز گسترش یافته و بهداشت روانی مخاطب به مخاطره خواهد افتاد و چه بسا آسیب‌های روحی و روانی متعددی به همراه داشته باشد.

وی می‌افزاید: رسانه‌ها باید بکوشند شاد زیستن را در جامعه نهادینه کنند و به جای انتشار اخبار تلخ و منفی که بخشی از آن‌ها موجب نگرانی و برخی موجب بدبینی افراد جامعه به یکدیگر می‌شود - که بدترین نوع ظلم روانی به مردم است- با انتشار خبرهای امیدبخش، امید به آینده و اعتماد اجتماعی را به جامعه تزریق کنند تا مردم به جای احساس رخوت و نگرانی از آینده، بکوشند با امید و تلاش بیشتر آینده بهتری برای خود و فرزندانشان بسازند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: اخبار منفی رسانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۳۸۴۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه مبارزه با روانشناس‌نماها ارتقاء سواد سلامت روانی جامعه است

به گزارش قدس خراسان،علی فتحی آشتیانی امروز، ۷ اردیبهشت‌ماه در همایش روز روانشناسی و مشاوره با شعار «روانشناسی در خدمت جامعه» که در مرکز همایش‌های شهدای سلامت مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در روانشناسی دو رویکرد عمده بیماری‌محور و سلامت‌محور داریم؛ رویکرد غالب در روانشناسی تا اواخر قرن بیستم رویکرد بیماری‌محور بود و بر همین اساس رویکردهای درمانی مختلفی از جمله شناختی‌رفتاری، روان‌تحلیلگری و انسانگرایی را مشاهده می‌کنیم که ماحصل رویکرد بیماری‌محور است و شاید علت آن نیز جنگ جهانی اول و به‌ویژه جنگ جهانی دوم بود.

وی افزود: از اوایل قرن ۲۱ تغییری در رویکرد ایجاد شده و به سمت رویکرد سلامت‌محوری حرکت کردیم. در رویکرد سلامت‌محوری و جامعه‌محوری سرمایه‌هایی از جمله اعتماد اجتماعی و سرمایه روانشناختی داریم که از اهمیت زیادی برخوردار است و وظیفه ما است که از این زاویه به مسئله بپردازیم.

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره گفت: در سرمایه روانشناختی ۴ مولفهٔ اساسی از جمله امید و تزریق آن به جامعه، خوش‌بینی، تاب‌آوری و خودکارآمدی مطرح است.

فتحی آشتیانی بیان کرد: سازمان نظام روان شناسی و مشاوره در سال ۱۳۸۲ تاسیس و در ۹ اردیبهشت ماه قانون آن تصویب و به دولت ابلاغ شد. از حدود هفت ماه و نیم گذشته که این مسئولیت را برعهده گرفتیم، تعداد اعضا از ۵۷ هزار عضو به ۶۴ هزار عضو رسیده است.
وی با بیان اینکه پیش از شهریورماه سال گذشته که این مسئولیت را بر عهده گرفتیم، تنها ۸۷۵۵ نفر پروانه کار تخصصی گرفته بودند، عنوان کرد: ما رویکرد دادن پروانه را عوض کرده و با کمک سازمان سنجش آزمون صلاحیت حرفه‌ای را در دی‌ماه برگزار کردیم که ۱۶ هزار و ۳۷۱ نفر در آن شرکت کرده و از این تعداد ۸۰۴۱ نفر نمره قبولی را کسب کردند.

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره ادامه داد: بنا بر این گذاشته شد که در اردیبهشت ماه سال جاری تمام ۸۰۴۱ نفر قبول شده در آزمون صلاحیت حرفه‌ای مورد مصاحبه قرار بگیرند. تمرکززدایی یکی از رویکردهای ما بوده و مصاحبه نیز توسط شوراهای استانی انجام می‌شود. تا انتهای اردیبهشت ماه به میزان ۲۰ سال گذشته پروانه کار تخصصی داده خواهد شد.

فتحی آشتیانی تصریح کرد: آزمون صلاحیت حرفه‌ای بعدی با همکاری سازمان سنجش قرار بود در تیر ماه برگزار شود اما به تاخیر افتاده و احتمالا در شهریور ماه برگزار خواهد شد.

وی با اشاره به انتخابات شوراهای استانی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره گفت: این انتخابات سال گذشته پس از ۸ سال به صورت الکترونیک انجام و میزان مشارکت در استان‌ها ۳۷.۵۴ درصد بود.

رئیس سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره تصریح کرد: جهت سامان دادن به کارگاه‌هایی که افراد با صلاحیت یا بدون صلاحیت با هزینه‌های بالا برگزار می‌کردند، برنامه مدرسه مهارت‌آموزی و توانمندسازی تصویب شده و به زودی ابلاغ می‌شود.

فتحی آشتیانی خاطرنشان کرد: ارتقاء سواد سلامت روانی یکی از وظایف ما بوده که با کمک رسانه‌ها باید در این مسیر گام برداریم. جلوگیری از فعالیت روانشناسان زرد یا روانشناس‌نماها تنها با نام بردن از آن‌ها امکان‌پذیر نیست و سواد سلامت روانی جامعه باید آنقدر ارتقاء پیدا کند که مردم تشخیص دهند که به چه افرادی باید مراجعه کنند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • خدمات رایگان مشاوره ای به آحاد جامعه
  • از چند سالگی پیر محسوب می‌شویم؟
  • از چند سالگی پیر محسوب می‌شویم؟
  • انتشار کتاب ماهی جان در قزوین
  • جزئیات خودکشی یک فوق‌تخصص روماتولوژی | سمیرا آل‌سعیدی که بود و چرا دست به خودکشی زد؟
  • انتشار کتاب «ماهی جان» در قزوین
  • ماجرای انتشار اسامی روان‌شناس‌نماها به کجا رسید؟
  • رئیس سازمان نظام روانشناسی: انتشار اسامی روان‌شناس‌نماها نتیجه خوبی نداشت
  • دشمن با نشانه رفتن حجاب قصد ضربه به روح و روان جامعه را دارد
  • راه مبارزه با روانشناس‌نماها ارتقاء سواد سلامت روانی جامعه است